100% natuurlijke
suikervervangers
Iedereen
is dol op zoet en dat is niet zo vreemd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat
we al vanaf onze geboorte een voorkeur hebben voor zoet en dat we dit de rest
van ons leven houden. Ondanks deze voorkeur, zijn we ons steeds meer bewust van
de slechte eigenschappen van suiker. Zo weten we dat het risico op overgewicht,
diabetes, hart- & vaatziekten of bijvoorbeeld tandcariës hand in hand gaan
met de consumptie van suikerrijke producten.
Om op
een verantwoorde manier aan deze “zoet-behoefte” te voldoen, bestaan er
inmiddels hele goede alternatieven. Deze suikervervangers worden onderverdeeld
in twee categorieën, natuurlijke- en synthetische zoetstoffen.
Synthetische zoetstoffen
Synthetische
zoetstoffen worden op een kunstmatige manier verkregen. Door kleine moleculaire
aanpassingen ontstaan er zoetstoffen met een extreem hoge zoetkracht. Vanwege
de hoge zoetkracht worden deze zoetstoffen in hele kleine hoeveelheden aan
producten toegevoegd en is de hoeveelheid calorieën vaak te verwaarlozen.
Synthetische zoetstoffen kunnen op een goedkope manier geproduceerd worden
waardoor ze erg populair zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Ondanks het feit
dat de meeste synthetische zoetstoffen onderzocht en goedgekeurd zijn in
Europa, wijst nieuw onderzoek steeds vaker uit dat ze wel degelijk effect
hebben op de bloedsuikerspiegel.
Natuurlijke zoetstoffen
Natuurlijke
zoetstoffen (polyolen) worden verkregen uit natuurlijke producten zoals
groente, fruit, planten en gefermenteerde voedingsmiddelen. Polyolen zoals
xylitol, maltitol, en isomalt hebben een lagere zoetkracht dan suiker, maar
bevatten ongeveer de helft minder aan calorieën. (2,4 kcal/g ten opzichte van 4
kcal/g). De koolhydraten worden niet of nauwelijks opgenomen door het lichaam.
De
groep polyolen kent één uitzondering, namelijk erythritol. Erythritol is een 100% natuurlijke suikervervanger en wordt
verkregen uit mais. In tegenstelling tot de andere polyolen bevat erythritol
geen kcal en worden de koolhydraten niet opgenomen door het lichaam. Het heeft
dezelfde smaak en kristalvormige structuur als suiker maar is net een tikje
minder zoet. Suiker kan voor alle toepassingen vervangen worden door
erythritol. Om koffie, thee of bijvoorbeeld yoghurt te zoeten, maar ook om mee
te koken of te bakken want de kwaliteit blijft stabiel tot 200 °C.
Naast
erythritol is er nog één andere zoetstof die 100% natuurlijk is, geen kcal of
koolhydraten bevat en in tegenstelling tot suiker niet schadelijk is voor het
gebit. Dit zijn steviolglycosiden. Steviolglycosiden
worden verkregen uit de bladeren van de steviaplant en zijn 100 tot 500 x
zoeter dan suiker. Door deze extreme hoge zoetkracht worden
ze niet puur geconsumeerd maar eerst gemengd of verdund met andere producten.
Door een kleine hoeveelheid steviolgycoside toe te voegen aan de wat minder
zoete erythritol, ontstaat er een ideale vervanger voor suiker (Sweet), bruine
suiker (Brown) of poedersuiker (Icing).
Steviolglycosiden kunnen ook verdund worden met water
waardoor vloeibare stevia ontstaat. Omdat het makkelijk oplost in vloeistof
wordt deze vorm vooral gebruikt om een zoete smaak te geven aan drankjes, yoghurt
of bijvoorbeeld smoothies. Naast een naturel versie is deze vloeibare stevia
ook verkrijgbaar in verschillende smaken.
Door steviolglycoside toe te voegen aan plantaardige vezels
ontstaat er een perfecte vervanger voor honing of stroop. Deze syrups bevatten
veel minder calorieën dan honing of stroop en zijn net als de vloeibare stevia
verkrijgbaar in meerdere smaken.
Reacties
Een reactie posten