100% natuurlijke suikervervangers

 

Iedereen is dol op zoet en dat is niet zo vreemd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we al vanaf onze geboorte een voorkeur hebben voor zoet en dat we dit de rest van ons leven houden. Ondanks deze voorkeur, zijn we ons steeds meer bewust van de slechte eigenschappen van suiker. Zo weten we dat het risico op overgewicht, diabetes, hart- & vaatziekten of bijvoorbeeld tandcariës hand in hand gaan met de consumptie van suikerrijke producten.

 

Om op een verantwoorde manier aan deze “zoet-behoefte” te voldoen, bestaan er inmiddels hele goede alternatieven. Deze suikervervangers worden onderverdeeld in twee categorieën, natuurlijke- en synthetische zoetstoffen. 

Synthetische zoetstoffen

Synthetische zoetstoffen worden op een kunstmatige manier verkregen. Door kleine moleculaire aanpassingen ontstaan er zoetstoffen met een extreem hoge zoetkracht. Vanwege de hoge zoetkracht worden deze zoetstoffen in hele kleine hoeveelheden aan producten toegevoegd en is de hoeveelheid calorieën vaak te verwaarlozen. Synthetische zoetstoffen kunnen op een goedkope manier geproduceerd worden waardoor ze erg populair zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Ondanks het feit dat de meeste synthetische zoetstoffen onderzocht en goedgekeurd zijn in Europa, wijst nieuw onderzoek steeds vaker uit dat ze wel degelijk effect hebben op de bloedsuikerspiegel. 

 

Natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen (polyolen) worden verkregen uit natuurlijke producten zoals groente, fruit, planten en gefermenteerde voedingsmiddelen. Polyolen zoals xylitol, maltitol, en isomalt hebben een lagere zoetkracht dan suiker, maar bevatten ongeveer de helft minder aan calorieën. (2,4 kcal/g ten opzichte van 4 kcal/g). De koolhydraten worden niet of nauwelijks opgenomen door het lichaam. 

 

De groep polyolen kent één uitzondering, namelijk erythritol. Erythritol is een 100% natuurlijke suikervervanger en wordt verkregen uit mais. In tegenstelling tot de andere polyolen bevat erythritol geen kcal en worden de koolhydraten niet opgenomen door het lichaam. Het heeft dezelfde smaak en kristalvormige structuur als suiker maar is net een tikje minder zoet. Suiker kan voor alle toepassingen vervangen worden door erythritol. Om koffie, thee of bijvoorbeeld yoghurt te zoeten, maar ook om mee te koken of te bakken want de kwaliteit blijft stabiel tot 200 °C.

 

Naast erythritol is er nog één andere zoetstof die 100% natuurlijk is, geen kcal of koolhydraten bevat en in tegenstelling tot suiker niet schadelijk is voor het gebit. Dit zijn steviolglycosiden. Steviolglycosiden worden verkregen uit de bladeren van de steviaplant en zijn 100 tot 500 x zoeter dan suiker. Door deze extreme hoge zoetkracht worden ze niet puur geconsumeerd maar eerst gemengd of verdund met andere producten. Door een kleine hoeveelheid steviolgycoside toe te voegen aan de wat minder zoete erythritol, ontstaat er een ideale vervanger voor suiker (Sweet), bruine suiker (Brown) of poedersuiker (Icing). 

 

Steviolglycosiden kunnen ook verdund worden met water waardoor vloeibare stevia ontstaat. Omdat het makkelijk oplost in vloeistof wordt deze vorm vooral gebruikt om een zoete smaak te geven aan drankjes, yoghurt of bijvoorbeeld smoothies. Naast een naturel versie is deze vloeibare stevia ook verkrijgbaar in verschillende smaken.

 

Door steviolglycoside toe te voegen aan plantaardige vezels ontstaat er een perfecte vervanger voor honing of stroop. Deze syrups bevatten veel minder calorieën dan honing of stroop en zijn net als de vloeibare stevia verkrijgbaar in meerdere smaken.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vermijd deze 5 dieetfouten!

fast24 supplements Vitamine B12